Gastenboek

Welkom in het gastenboek van Het Steenders Landschap!

Wilt u zelf een bijdrage toevoegen aan het gastenboek? Klik dan hier

fam. Linzell 19-10-2016 20:14
Linzells Boomgaard
Lieve mensen van de HSL Jullie werk vinden wij fantastisch in onze boomgaard en dat er fruit geplukt wordt door de voedselbank is ook geen probleem en een heel goed doel, alleen toen wij afgelopen zondag wat fruit wilden plukken was er voor ons niets meer over en dat vonden we heel jammer. Het zou fijn zijn als er met ons hierover wordt overlegd zodat wij ook van onze boomgaard kunnen genieten. Vast bedankt voor de moeite met vr gr. fam Linzell
Fred 07-11-2010 20:36
werkdag 6 november
Goed georganiseerde werkdag, complimenten HSL. Voldoende werkzaamheden voor iedereen en het was prachtig weer om buiten bezig te zijn. Ik denk dat de mensen van buiten de regio Steenderen (Borculo, Apeldoorn, Zutphen) ook genoten hebben van zo,n geweldige samenwerking. Er ligt weer een mooi stukje natuur.
c.olijdam 14-03-2010 18:33
mooie route
vandaag 14 maart de route gelopen, welliswaar niet helemaal , maar we hebbben een leuke wandeling gehad. Jammer dat (reeds in een eerder bericht geschreven) er verwijs borden ontbreken. Zonder routekaartjue is het dan niet te doen. Gelukkig hadden we er een van internet gekopieerd! Leuk om steeds iets nieuws te ontdekken in de buurt van Doesburg!
Frits van Wijngeeren, Bronkhorst 28-09-2009 19:54
Vreekolk
Mijn overtuiging is dat "Het Steenders Landschap" een aantal goede werkzaamheden heeft verricht voor het landschap rondom Steenderen. Echter er zijn ook werkzaamheden welke niet de schoonheidsprijs verdienen, n.l. de werkzaamheden in de bosjes van de Vreekolk. Het dikkere brandhout is er netjes uitgehaald, terwijl het takhout kris-kras is blijven liggen. Dit achterlaten geeft niet de indruk van keurig landschapsonderhoud. Het zou beter en netter zijn geweest als het takhout korter werd gemaakt en netjes op rillen werd gelegd. Door zo de werkzaamheden uit te voeren is alles netter, geeft vogels een betere broedgelegenheid en geeft zoogdieren een betere bescherming. Ook voor het inventariseren van flora en fauna is het terrein aanzienlijk beter begaanbaar.
Gonny Heuskes, Toldijk 04-05-2009 12:21
De struinroute
Naar aanleiding van een artikel in het contact van vorige week, hebben wij gisteren de struinroute gelopen. Het is een prachtige route, over velden en wegen. Je bekijkt de wereld echt vanaf een andere kant. Vanaf de weg is het toch anders dan vanuit het veld. Echt een aanrader. Daarom ook deze mail, omdat de route helaas op meerdere plaatsen onduidelijk aangegeven is. We hebben ons na de 1e km al meteen verlopen. Wat bleek, een paaltje was afgebroken en lag onderin de sloot. We hebben deze zo goed als het kon weer geplaatst. Maar op meerdere plaatsen ontbrak het bordje of stond al aan de overzijde van de weg. Dus mijn verzoek aan HSL is deze route eens na te lopen en op enkele plaatsen deze duidelijker aan te geven. groetjes Gonny Heuskes, Toldijk
Joop Bakker, Knotploeg Duiven 24-02-2009 08:07
Website en eerste lustrum
Beste mensen, van harte gelukgewenst met jullie jubileum. Een wat late reactie, maar niet minder gemeend. Met z'n allen vijf jaar vrijwillig aan het werk in de fraaie omgeving waar je woont. Iets om trots op te zijn, iets dat zeer de moeite waard is om vol te houden. Met interesse volg ik jullie werkzaamheden en ik kijk met plezier terug op de landelijke werkdag van 2007. Veel succes en vooral plezier met de mooie activiteiten in het mooie landschap rondom Steenderen. Knotploeg Duiven
fonnie 14-02-2009 18:53
hoogstam leu
Start , Hoog Stam Leu, ook HSL Ervaren als, Hart Stikke Leuk, weer HSL.
Bert Jolink 23-12-2008 12:13
Iedereen prettige kestdagen en gelukkig nieuwjaar
Iedereen prettige kestdagen en gelukkig nieuwjaar
Dirk Mulder 16-11-2008 19:27
Motorkettingzaagcursus
Als vrijwilligers van Het Steenders Landschap hebben John Groeneveld en ik (Dirk Mulder) begin november de door Landschapsbeheer Gelderland georganiseerde 3-daagse Motorkettingzaagcursus gevolgd, die werd gegeven door Helicon Opleidingen, te Apeldoorn. De ochtenden van de eerste twee dagen bestonden uit theorie en op die middagen + de gehele derde dag hebben we het geleerde in het bos in de praktijk gebracht. In de uitnodiging, die we twee weken voor aanvang van de cursus ontvingen vielen een paar dingen op, namelijk: veiligheidskleding (+ schoeisel) en de opmerking "het is fysiek een zware cursus, dus denk aan uw conditie!" Het begrip "VEILIGHEID" liep als een rode draad door de gehele cursus heen. Kort samengevat zijn de vereisten voor het veilig werken met een motorkettingzaag: 1. gezond verstand 2. veilige motorkettingzaag 3. persoonlijke beschermingsmiddelen 4. goede werktechniek Gelukkig beschikt (bijna) iedereen over een gezond verstand. In het boekje "De Motorkettingzaag" kan je genoeg informatie vinden om aan de tweede en de derde eisen te voldoen. Met name bij het punt "een goede werktechniek" komt de praktijkman in de vorm van de cursusdocent er aan te pas. Daar wij beiden al meerdere jaren met een motorkettingzaag werken, moesten we eerst een aantal verkeerd aangeleerde handelingen afleren. Door onze positieve motivatie ging dat gelukkig vrij snel. De eerste twee dagen moesten we vooral telkens weer goed denken aan die veiligheidshandelingen tijdens het zagen in het bos. Hoe een enthousiaste docent ook z'n best doet om dat alles zorgvuldig aan z'n leerlingen over te dragen, voor de cursisten was en is het vooral een kwestie van BEWUST omgaan met de motorkettingzaag. De techniek van de motorkettingzaag bestond met name uit het periodiek zelf uit te voeren onderhoud van de machine en het slijpen van de ketting. Ook belangrijk is dat je je eigen beperkingen kent en er naar handelt. Schaam je er niet voor als je een situatie niet goed kan overzien of misschien net niet aan durft. Zeker hier geldt: Bij twijfel, NIET DOEN! Hoe leuk het spelletje ook is, het is bepaald niet zonder risico's! De cursus werd afgesloten met de uitreiking van een "Testimonium" (een mooi woord voor getuigschrift) aan de cursisten. Mede door onze deskundige en enthousiaste docent hebben wij deze cursus als erg nuttig ervaren en zijn wij in staat om het geleerde op de vrijwilligersdagen van Het Steenders Landschap in praktijk te brengen.
Martin Nieuwenhuis ( bestuur HSL) 20-10-2008 16:07
Struinroute
De struinroute is geen officieel wandelpad. We zijn te gast op eigendommen van particulieren en het waterschap. Betrokkenen hebben geen enkel probleem met wandelaars. Waar men wel moeite mee heeft dat zijn een aantal hondenbezitters die de aanliggende wei-of bouwlanden als speelweiden voor hun hond gebruiken. Het opjagen van vee en wild en het risico voor verspreiding van veeziekten zijn voor de aanliggende landbouwers zaken die men (begrijpelijk) niet wil. Het bestuur van de HSL heeft in overleg met de grondeigenaren moeten besluiten om de verbodsborden te plaatsen, waarbij op de naleving ervan zal worden toegezien. Heel erg spijtig voor de wel goedwillende hondenbezitters, dat begrijpt ook het bestuur van de HSL. Wel zijn er wat alternatieve routedelen te bewandelen met aangelijnde honden, b.v. via Nijntje Pluis de watergang blijven volgen tot aan de A. Ariensstraat en dan langs het voetbalveld, achter de tennisbanen naar de Molenkolkweg, langs de molenkolk naar de weg Steenderen-Bronkhorst en via de Bronkhorsterweg terug naar Steenderen. ( kort maar ook mooi)
Jan Arts 13-10-2008 14:26
Struinpad/Honden
OP deze heerlijke 13de oktober heb ik met veel genoegen het Struinpad gelopen. Vanaf de kop de Molenkolkweg, ben ik rechts af gegaan richting Covik. Halverwegen Covik en Steenderen (Kantoor Aviko) stond opnieuw een bord verboden voor honden. Hierdoor is het onmogelijk geworden om vanaf Steenderen tot aan de dijk bij Bronkhorst met een aangelijnde hond het Struinpad te wandelen. Is het mogelijk om alternatieve routes te volgen, of kan de vereniging in overleg met de boeren kijken wat de problemen zijn, want domweg afsluiten lijkt mij geen goede oplossing. Met vriendelijke groet, Jan Atrs.
Jan Arts 10-10-2008 17:29
Struinpad
Ik ben een regelmatig bezoeker van het Struinpad, zo ook het stuk vanaf de Bronkshorster dijk naar het pad wat halverwegen de de kop van de Molenkolk loopt. De functie is veranderd. Hier stonden bordjes dat de honden aan de lijn moeten zijn, de bordjes werden in de loop van de tijd steeds slechter leesbaar. Nu werd ik rond week 40 geconfronteerd met nieuwen borden die,een verbod voor honden aankondigen. Hierdoor is het voor hondenbezitters niet meer mogelijk om het hele Struinpad met met o.a. een aangelijnde hond te lopen Is er een mogelijkheid om dit verbod op te heffen?
Fred 01-07-2008 22:16
Cursus zeisen
Afgelopen zaterdag een geweldige cursus maaien met de zeis gehad. In Zelhem hadden we een mooie locatie en er waren drie instructeurs. Op het einde van de dag kon ik het redelijk goed volgens de medecursisten (12 cursisten). Het haren van de zeis is een belangrijk onderdeel van de cursus en dat vond ik zelf ook belangrijk en leuk werk. Het is goed dat ze deze cursus geven, want anders blijf je een beetje aan modderen. Zeker een aanrader voor andere vrijwilligers!
Fred 20-01-2008 19:14
werkdag 19 januari 2008
Het weer was bar en boos, maar toch was het een fijne werkdag. Zelf ben ik met het snoeien van fruitbomen bezig geweest onder deskundige leiding van Johan van Elzen. Wat kan Johan goed en helder uitleggen hoe je het beste appelbomen en perenbomen kunt snoeien. Hij had er een landschappelijke kijk op en dat sprak ons erg aan. Al met al was het dubbel en dwars waard om me helemaal nat te laten regenen. Als je zo bezig bent in de natuur merk je er niet veel van. De soep van Gerda en Ria smaakte heerlijk. Drie pannen vol en er bleef niets over.
Fam. Linzell 06-01-2008 15:22
Winterfoto's boomgaard
Hartelijk bedankt voor de winterse mooie fotos van onze boomgaard. De boomgaard gaat erg mooi worden. Wij hebben dit zeer op prijs gesteld.
HSL 27-12-2007 11:11
Struinroute
Fijn om te horen dat er volop wordt genoten van de Struinroute! Het is ons bekend dat er wat markeringen ontbreken, de route zal op de werkdag van januari worden gecontroleerd.
Jan Arts 23-12-2007 14:18
Struinroute
We hebben vandaag genoten van een wintersewandeling op het Struinpad door het mooie Steenderenseland. Wel moesten we constateren dat de bewijzering geweld is aangedaan. We zijn gestart bij Nijntje Pluis en bij het passeren van de eerste dam, daar waar de honden aangelijnd dienen te zijn, lag de paal met de bewijzering in de sloot. Hopelijk wordt dit snel verholpen. Jan & José Arts.
Knotploeg Duiven (uit de nieuwsbrief) 17-11-2007 16:57
Landelijke natuurwerkdag
Landelijke natuurwerkdag op zaterdag 3 november 2007, Bos bij de Vreekolk te Steenderen, of “öazen in ut holt” op z’n Achterhoeks gezegd

Zaterdagmorgen zo’n zeven uur ’s ochtends. Enigszins uitgeslapen kijk ik uit het raam: het regent niet, dus is het goed weer om buiten aan de slag te gaan.
Ik haal de laarzen van de plank, de zagen uit de kist, ik zet koffie, smeer brood en pak de auto in.
Om acht uur staan de deelnemers aan de landelijke natuurwerkdag bij ons op de stoep. Dit keer een thuiswedstrijd; we gaan naar Steenderen en aan de slag in het “Bos bij de Vreekolk”, een poëtische omschrijving voor een stuk bos.
De spanning bij de knotters is voelbaar en een tweede kopje koffie wordt beleefd afgewezen en om half negen zitten we in de auto. Op naar de westelijke Achterhoek!
Iets voor negen arriveren we en verbaas ik me over de gigantische opkomst. We melden ons en bij het warme welkom horen we dat er vooral leden van Het Steenderens Landschap present. Dit zal de pret niet drukken.
Het moet veel gezaagd worden en de adrenaline giert door het lijf: we willen aan de slag
Uit de informele gesprekjes die ik voer met leden van HSL, merk ik dat we terechtgekomen zijn bij een actieve club mensen, met hart voor de plek waar ze wonen. Leuk om ook te zien dat er veel overkomsten zijn met de activiteiten van onze Knotploeg: natuurlijk wilgenknotten, deelname aan de landelijke natuurwerkdagen, contacten met SLG, maar ook participeren aan “Met je school de boom in” en een actieve en betrokken stuurgroep.
Binnen de kortste keren klinkt er in het “Bos bij de Vreekolk” het geluid van krakend hout en vallende bomen. Met enthousiasme wordt er gezaagd, gesleept. Jong en oud werken eendrachtig samen om open plekken te creëren, zodat struiken als hazelaars licht krijgen en volop kunnen groeien.
Er wordt keihard gewerkt om een doorkijk te maken en een wandelpad aan te leggen. Aan het eind van de ochtend kunnen we met z’n allen met voldoening terugkijken: de landelijke natuurwerkdag, met ruim achtduizend deelnemers en ruim driehonderd locaties in heel Nederland, is in Steenderen in ieder geval succesvol te noemen.
We nemen afscheid van elkaar en wisselen e-mailadressen en website-gegevens uit. Ik hoop dat we de vrijwilligers uit Steenderen dit seizoen nog eens kunnen helpen, om lekker “te öazen in ut holt”.

Fred 14-11-2007 21:02
werkdag 3 november 2007
Wat staan er veel bomen in het Vreemanbos. Gelukkig waren er voldoende vrijwillergers om de klus te klaren. Uit Duiven waren ook vrijwillegers en die weten van wanten. Je kon zien dat ze vaker bij Staatsbosbeheer aan het werk zijn, de werkkleding zag er picobello uit. Er was voor iedereen voldoende te doen en de koffie, soep en worstenbroodje waren heerlijk. Zondag 4 november nog even door het bos gelopen en het resultaat van zo'n werkdag is goed te zien. We zijn nieuwsgierig hoe zich dat in de toekomst ontwikkelt.
angel 20-10-2007 22:02
mooi
ik wil wat over steenderen ze landschap zeggen , het is mooit . huisjes lekker kneus tegen elkaar en best wel veel gras van angela
jaja 16-09-2007 11:04
hallo
Hallo de landschap in steenderen is mooi . gr van iemand uit steenderen
Rob 22-03-2007 20:37
werkdag 17 maart
We hadden weer mooi weer om te werken, we hebben samen volgens mij veel gedaan. Ik hoop ook dat de eik goed gaat groeien in plaats van afsterven door te drassige grond, zoals een aantal jaren terug gebeurde bij ons op school. De soep was weer heerlijk!!!! Ik hoop dat volgend seizoen weer net zo gezellig wordt als afgelopen seizoen. Groeten van Rob Lohuis
Fred 22-03-2007 20:13
werkdag maart 2007
Het was een belangrijke werkdag, omdat René ons de opsteker van de week gaf. René mocht voor radio Gelderland de opsteker van de week ontvangen en die gaf hij ons zaterdagmorgen bij de opening van de werkdag. Ik heb via internet het intervieuw gehoord en dat klonk prima. Complimenten voor de "toevallige" voorzitter. Hij noemde ons de rijpe vrijwilligers. Zo mag ik het horen. Zaterdag heerlijk gewerkt en de catering was weer prima. Groet, de rijpere vrijwilliger.
Fred 11-02-2007 11:45
werkdag 10 februari 2007
Negen knotwilgen. Daar hadden we zelfs met 40 man onze handen vol aan. Uit de geknotte takken kwam mooi materiaal te voorschijn voor het maken van midwinterhoorns en voor nieuw plantmateriaal. De kantine, een wagen met strobalen, werkte prima. Als je als vrijwilliger zo in de natuur aan het werken ben en met zoveel mensen geeft dat erg veel voldoening. Er zijn gelukkig ook vrijwilligers die van humor houden, want de zin van: "maar waarom zal een ander het beter hebben" die houden we er voorlopig in. De catering was goed verzorgd en met een goed gevoel gingen we huiswaarts.
Fred 14-01-2007 22:45
Werkdag 13 januari 2007
We zijn met ons allen 2007 goed begonnen. De bestuursleden hadden deze dag weer goed voorbereid en iedereen kon diverse werkzaamheden uitzoeken. Zelf ben ik met Fonnie aan het snoeien geweest van hoogstamfruitbomen. Je kunt onderhand wel merken dat we de cursus gevolgd hebben, want we krijgen er aardig kijk op, al zeggen we dat zelf. De nieuwsjaarborrel in de kantine van de schaatsclub is elk jaar iets bijzonders en die moeten we er in houden. Er zijn ook nog steeds nieuwe gezichten bij die zich gaan inzetten om de natuur in het landschap van Steenderen mooier te willen maken. Prachtig. Allemaal tot de volgende werkdag.
roblohuis@hotmail.com 14-01-2007 15:57
geweldig
dag mensen, ik vond het gisteren (12-1-2007) weer geweldig. t was mooi weer om te werken, en de borel smakte ook goed... groetjes van Rob Lohuis
Het Steenders Landschap 02-01-2007 22:01
Toevoegen kan weer!
Doordat er veel spam werd toegevoegd aan het gastenboek, is het enige tijd niet mogelijk geweest om direct een bijdrage aan het gastenboek toe te voegen. Dit is nu hopelijk opgelost door te vragen om een eenvoudige controle. U moet als laatste veld van de bijdrage de tekst "HSL" invoeren. Spam bots kunnen dit niet en dit zou daardoor voldoende moeten zijn om de spam te weren.
Fred 07-11-2006 20:00
Eerste werkdag
Vier november stond ik versteld dat er weer zoveel vrijwillegers kwamen om het Vreemanbos een opknapbeurt te geven. Deze keer ging het allemaal handmatig, er waren voldoende handzagen en al snel gingen de jassen uit. Het hakte er behoorlijk in, in het hout maar ook in ons. Koffie en erwtensoep smaakten voortreffelijk en de zelfgemaakte appelsap van de sapmobiel was niet te versmaden. Op advies van Staatsbosbeheer hebben we ook een "warme" plek gemaakt in het bos.Ter plekke werd een bank gemaakt van boomstammetjes. Een geslaagde werkdag en tot de volgende keer.
Lid van HSL 31-05-2006 20:00
Ledenavond
Gezellige avond voor vrijwilligers en leden op 31 mei 2006.
Guur weer maar de avond was hartverwarmend. Wat hebben we toch een gezellige club van mensen. De bestuursleden hebber er veel werk van gemaakt. Eerst even struinen langs de projecten, met een niet eenvoudige puzzeltocht. We moesten erg ons best doen, om de juiste antwoorden te vinden. Ik had al snel door dat ik in een goede groep zat die veel van het Steenderense landschap en de HSL wist. Toen we rond negen uur weer bij de kantine aankwamen, was het smullen geblazen. Heerlijke karbonades en worsten. Voor de drankjes was er ook allerlei keuzes. Prima verzorgd.
De uitslag van de puzzeltocht liet op zich wachten, omdat het voor de jury een hele klus was om alle groepen de juiste punten te geven. Wigert, Fonnie, Bert en Els zijn de grote winnaars en dat is met het openen van een champagnefles bezegeld.
De spreuk van de avond was: Appeltje, appeltje in de want, wie is het actiefst in het Steenderse land? Dat is natuurlijk de HSL, dat begrijpt heel Bronckhorst wel.
Lini en Benno Schurink 18-05-2006 12:12
Boomgaard Addink
beste hsl-ers,
we waren een paar weken geleden in Steenderen.
De bongerd ziet er werkelijk fantastisch uit. wij zijn blij dat we met jullie actieve club in zee zijn gegaan.
Houwen zo!
Fred 10-04-2006 19:39
foto's laatste werkdag 11 maart
Wat een gezellige foto's. We zaten die zaterdag al vroeg aan de borrel en dat is mij wel goed bevallen. 's Middags ben ik nog aan het snoeien geweest in een oude boomgaard van een vriend van mij en dat is gelukkig allemaal goed gekomen. Mijn vriend vond nog wel dat ik een beetje kort snoeide, maar ik heb maar niet verteld dat ik voor 12 uur al een paar borrels gedronken had. Afgelopen zondagmorgen vroeg de struinroute in tegengestelde richting (noordwestenwind) gewandeld en we hadden de zon voor ons. Prachtig, wat wonen we toch in een mooie omgeving. Groeten Erna en Fred
Het Steenders Landschap Maart 2006 20:00
Dynamisch toevoegen
Helaas kunt u op dit moment niet rechtstreeks een berichtje meer toevoegen aan het gastenboek. Tijdelijk is dit alleen nog mogelijk door een e-mail te sturen. Reden hiervoor is dat het gastenboek de laatste maanden belaagd is door bedrijven met spam berichten.
Ren? van Eijden 08-01-2006 11:32
vrijwilligers van 2005 van de gem Bronckhorst
Ik wil alle vrijwilligers ook langs deze weg bedanken voor alles wat zij in 2005 voor het landschap rondom Steenderen hebben gedaan. Dankzij jullie heeft de gemeente ons als vrijwilligers van 2005 uitgeroepen: een topprestatie die wij met ons allen hebben geleverd. Voor het bestuur is deze prijs een stimulans om er ook in 2006 weer helemaal voor te gaan. Aan de opkomst op de werkdag van 7 januari jl te zien denken de vrijwilligers er ook zo over. We gaan zo door!!!
Fred 07-01-2006 19:49
werkdag 7 januari
Heerlijk winterweer om in het mooie Toldijkse landschap te werken. We gingen met drie ploegen uit elkaar en ik sloot mij aan bij de groep Vier wilgen knotten. Gelukkig waren we met velen, want het was meer werk dan we dachten. We hadden een goeie kettingzager, zagen met beleid. Het verslepen van het hout en takken was een hele klus, maar we hebben ons prima vermaakt. Koffie met gebak (heerlijk) en, heel verrassend, werden we op het einde weer getrakteerd op de heerlijke erwtensoep van Gerda Vredegoor. Met een voldaan gevoel naar huis! (zo moe als stront). Tot de volgende keer.
Fred en Erna 06-01-2006 22:20
Proficiat
We hadden het al verwacht, maar van harte proficiat met deze geweldige onderscheiding. Helemaal verdiend.
Fred en Erna 25-12-2005 22:05
Nominatie
Beste HSL mensen, Van Harte Proficiat met de nominatie Vrijwilliger van het jaar 2005. Een hele eer. Vanmorgen een stuk van de struinroute gelopen en het landschap was geweldig. Ook nu de bomen kaal zijn, helder blauwe lucht! Hartelijke groet en een gezond 2006 gewenst.
fonnie 27-11-2005 14:42
werkdag 5 november
prachtige foto-reportage bekeken , het is te zien dat er flink gewerkt werd. maar arbo technisch gezien lopt LOWIE B. met een wel erg grote boomstam te slepen.
Fred 07-11-2005 19:01
Werkdag 5 november
Hallo Allemaal, Prima werkdag gehad en heerlijk in de natuur bezig geweest. Ik heb net de foto's bekeken en de complimenten voor de fotograven. Elke actie is weer gegeven. Tot de volgende keer.
Hans vd Molen 19-09-2005 09:22
site, vereniging
Wat een fraaie site voor zo'n jonge vereniging, complimenten!! Zo te zien zijn jullie als vereniging razend actief, ga zo door en geniet ervan met z'n allen.
Fred 07-08-2005 21:24
Struinroute
Zondag 7 augustus 2005 opnieuw de struinroute gelopen met vrienden uit Hengelo (Gld). Hun mening: prachtige route met mooie vergezichten. 's Morgens vroeg is het echt de moeite waard om de route te lopen. Verschillende roofvogels gezien en vooral de frisheid van de ochtend is rustgevend. Elke keer dat we de route lopen, verandert het landschap om je heen. De natuur gaat door.
Fred en Erna 03-07-2005 22:52
Struinroute
3 juli 2005. Vandaag de struinroute weer gelopen. Prachtig. Steeds als we hem lopen staan we er versteld van dat de omgeving van Steenderen zo mooi is. Elke keer is er wel iets bijzonders. Meer dan 6 verschillende vlinders geteld, zagen we ook een kever die we nog nooit gezien hebben. We willen nog uitzoeken wat voor kever het is. Het is op de route naar Bronkhorst heerlijk rustig en als je dan de zondagsklokken hoort luiden, voelen we ons heerlijk. Het grote genieten. Mooie fotoserie gemaakt. Groeten en tot de volgende keer.
Fred en Erna 29-05-2005 22:22
struinroute
29 mei 2005 Vanmorgen de struinroute voor de tweede keer gelopen en het was fantastisch. Erg verrassend, omdat de natuur zijn gang gaat en steeds veranderd. De route was goed te belopen en bloemen, vogels en slootjes waren geweldig. Toch kan de route rond Bronkhorst iets beter denken wij. We lopen niet door het dorp, maar struinen verder langs de dijk en de Weterink en komen bij de Molen uit en lopen dan rond de Molenkolk. De sloot bij het sportpark is erg vervuild, maar daar trekt niemand zich meer iets van aan en dat accepteren we met ons allen. Wij struinen rustig voort!
Marcel 19-05-2005 20:42
Markering
Helaas moest ik gistern reeds constateren dat een van de markeringsbordjes van de Struinroute is verdwenen! En dat al binnen een week na het uitzetten van de route! Het betreft het bordje op het kruispunt Baakerwaardseweg- Bovenstraat-Veerweg in Bronkhorst. Afgelopen zondag was het bordje, gekit op een betonnen paal, nog aanwezig; nu is het spoorloos verdwenen. Hopelijk blijft het bij dit eenmalige incidentele geval en is het geen vorm van vandalisme. Het bewijst wel de noodzaak de route regelmatig te inspecteren om dit soort calamiteiten uit te sluiten.
Laurens 18-05-2005 21:03
Struinroute
Beste Fred, Erna, Marcel en Beatrix Leuk dat jullie de struinroute hebben verkend en positieve punten zien in de route. Helaas heeft het "pionieren" jullie wat opgebroken! In de beek zal namelijk voor de opening van het pad nog een voorziening worden aangebracht, waardoor deze eenvoudig is over te steken. Daarnaast worden de paden met het hoge gras nog gemaaid voor de opening. Getracht zal worden voor deze paden naar de toekomst toe tevens een maaistrategie te realiseren. Ik denk dat jullie minder positieve punten hierdoor zullen worden verbeterd. Het lijkt mij voor jullie zeker een uitdaging om binnenkort nog eens de route te lopen en wij hopen jullie natuurlijk ook te mogen begroeten bij de opening van het pad op 9 juni a.s.
Fred en Erna 16-05-2005 20:23
HSL Struinroute reactie 2
Tweede pinksterdag vroeg in de ochtend. De eerste natte voeten haalden we bij de sloot. Na de Covik werd het meer survival dan struinen. Hoog gras en vooral brandnetels, alles kletsnat. Soppige schoenen en de broek nat tot aan het hemd. Een schiterende route, ook een Geelgors gezien en de veldbloemen waren prachtig. Zoals het pad nu is, is een kleding advies wel op zijn plaats: laarzen en een visbroek. Geen buggy wandeling. De aanduiding (bordjes) is prima.
Marcel & Beatrix Stam 15-05-2005 17:16
Struinpad
Vandaag (1e Pinkesterdag) het Struinpad gelopen. Een ware belevenis. Al na ca. 300 - 400 meter moest er over een sloot worden gesprongen! Echt avontuurlijk werd het in de Baakerwaard. Een pad (?) langs een sloot waar volgens ons nog nooit een levend wezen is geweest. Brandnetelstruiken tot aan je middel! Maar in een schitterende natuur. Ook al was het Pinsteren, hier vind je een en al rust. Zo zie je Steenderen vanuit een geheel ander oogpunt. Echt de moeite waard. De naam "Struinpad"is goed gekozen. Er werd heel wat afgestruind. Dit schitterende wandelpad is een aanwinst voor Steenderen! Een aanrader!
Anton Huirne 19-01-2005 14:29
werkdag 15 januari 2005
prachige foto's, genomen bij prachig weer en een prachtig resultaat. Geweldig dat zovele vrijwilligers (absoluut record) ons mooie Steenders Landschap willen verfraaien. Ga zo door.
Harry 14-12-2004 21:52
werkdag
Fred, de werkdag heeft echt een mooi stukje natuur opgeleverd. Ik ben zondag ochtend nog even terug geweest om de spijkers etc. even op te halen. Toen ik kort bij de oude knotwilgen stond, kwamen er twee reeën heel rustig uit het bosje tevoorschijn. Het was prachtig. Ze stonden heel rustig en nieuwsgierig te kijken. Ze waren al geheel gewend aan de nieuwe woonomgeving.
Fred 12-12-2004 18:13
Werkdag 11/12/04
Het was weer een nuttige dag. Goed weer en de onderlinge stemming was pico bello. We hebben er weer een stukje natuur bij en met ons allen maken we er wat van. Het is maar goed dat we zo'n fanatiek bestuur hebben. Gelukkig staat Laurens zelf ook een keer op de foto. De soep van de familie Mennink was voortreffelijk en ik verheug me al op de soep van de familie Vredengoor. Groeten en tot de volgende keer.
Andr? Plijter 06-12-2004 21:17
reactie
Beste HSL leden, Goed werk!!!! en leuk dat ik het via een mooie site kan volgen wat er gebeurd in de plaats waar ik een aantal jaren heb gewoond. (nu Twente) ga zo door ik blijf het volgen. Succes André Plijter
Fred 07-11-2004 21:17
werkdag 6 november 2004
Hallo Laurens en andere natuurvrienden De foto's zien er goed uit en worden steeds beter. Je kunt wel zien dat we noeste arbeiders zijn. Zaterdag avond helemaal uitgeteld.
Laurens 31-10-2004 15:44
Natuurwerkdag
Bedankt Mark! Het deelnemen aan de landelijke Natuurwerkdag is door de bestuursleden gezamenlijk in gang gezet. Het is echter een wat uitgebreider project dan wij in eerste instantie verwacht hadden. Hiermee bedoel ik de reclame op TV, radio, posters om op te hangen, folders voor uitdelen, een spandoek enzovoort. Echter wel leuk om er deel van uit te maken. De weervoorspelling is nog goed dus HSL en haar vrijwilligers zullen er vast weer een leuke dag van maken! Overigens, kunnen wij jou aanwezigheid ook verwachten?
Mark Huirne 28-10-2004 07:42
nationale dag van het landschap
Geweldig dat de HSL nu al mee doet aan zo'n landelijk opgezette dag! Mijn complimenten aan de persoon die dat geregeld heeft. Werk ze!
Laurens 10-10-2004 22:41
Werkgebied
HSL richt zich voornamelijk op de huidige gemeente Steenderen. Wij zijn echter wel aangesloten bij Landschapsbeheer Gelderland, de overkoepelende organisatie voor de provincie Gelderland.
Jeroen Beuseker 17-09-2004 12:26
Mooie site!
Bij deze mijn complimenten over de site. Goeie opzet en mooie foto's. Maar natuurlijk is het initiatief en het werk nog velen malen belangrijker. Vraag me wel af of jullie ook aangesloten zijn bij een landelijke organisatie of dat de vereniging een geheel locaal karakter heeft?
bert jolink 11-06-2004 20:19
mooie site
hoi bestuur van de hls het is een mooie site ik heb de foto's waar ik mooi op sta opgeslaanen. groeten bert jolink
Laurens 01-03-2004 19:50
Foto's
Nou ik hoop dat de volgende werkdag dan mooiere foto's op zal leveren!
Anke&Joska Sesink 01-03-2004 19:08
2e berichtje
Laurens, We waren vergeten te zeggen dat het best wel een mooie site is. Alleen de foto's zijn een beetje donker. Het fototoestel is opnieuw ingesteld en nu worden ze veel beter. Groetjes Anke&Joska
Anke en Joska 01-03-2004 19:01
1e berichtje
Nou hier is het 1e bericht in het nieuwe gastenboek. Veel succes met Het Steenders Landschap. Groetjes Anke en Joska
Het Steenders Landschap 24-02-2004 19:30
Welkom!
Welkom in het gastenboek van Het Steenders Landschap!

NOOT: de website beheerder houdt zich het recht voor berichten te verwijderen indien de inhoud hiervan hier reden voor geeft.