Wilgenrij Paardestraat

In een weiland van Cor Vredegoor aan de Paardestraat stonden 3 oude knotwilgen. Deze wilgen hadden zeer zware takken en dreigden uit te scheuren waardoor ze verloren zouden gaan.

Naar aanleiding van deze situatie heeft de HSL hiervoor contact opgenomen met dhr. Vredegoor. In overleg is besloten dat de 3 oude knotwilgen voor hem werden geknot en dat de rij knotwilgen als tegenprestatie voor de natuur uitgebreid mocht worden tot maar liefst 17 stuks.

De werkzaamheden aan de wilgenrij zijn op de werkdag van 11 december uitgevoerd. Klik hier voor een verslag van deze werkdag. De wilgen zijn uitgerasterd om de nieuwe bomen te beschermen tegen vraat van het vee dat in het weiland graast. Door het nieuwe raster is een stukje grasland van Vredegoor opgeofferd voor het landschap.

De HSL heeft een onderhoudssubsidie aangevraagd voor de 17 knotwilgen en het bijbehorende raster. Daarnaast heeft de HSL een subsidie aangevraagd voor aangrenzend een bosje dat Vredegoor in het verleden al eens had geplant. Een gedeelte van deze subsidie wordt door de HSL aan dhr Vredegoor doorgegeven als compensatie voor de landbouwgrond. Met de overige subsidie hoopt de HSL andere projecten die geld kosten kunnen realiseren.

De nieuwe rij knotwilgen verbindt nu een bosje met de singel langs de Paardestraat.

Een mooi stukje winst voor de Steenderense landschap en een goede samenwerking tussen HSL en een Steenderense grondeigenaar!

Een reactie van Harry uit ons Gastenboek op 14 december 2004: "Ik ben zondag ochtend nog even terug geweest om de spijkers etc. even op te halen. Toen ik kort bij de oude knotwilgen stond, kwamen er twee reeën heel rustig uit het bosje tevoorschijn. Het was prachtig. Ze stonden heel rustig en nieuwsgierig te kijken. Ze waren al geheel gewend aan de nieuwe woonomgeving." Voor meer berichten uit het gastenboek klikt u hier.

Samenvattend; door de vrijwilligers van Het Steenders Landschap zijn op de volgende werkdagen activiteiten verricht voor dit project:

 

Werkdag 11 december 2004

 

Werkdag 17 januari 2009

 

Werkdag 14 februari 2009

Situatie Wilgenrij oktober 2004

Situatie Wilgenrij december 2004

Klik op een afbeelding voor de volledige foto