Verslag werkdag 06-03-2004

Zaterdag 6 maart 2003 heeft de instructie- en werkdag van Het Steenders Landschap plaatsgevonden bij en in de boomgaarden van Huize Landlust en van dhr. Gert Jan Massink aan de Molenkolk.

Zoals gebruikelijk werd er weer begonnen met een bakje koffie. De opkomst was weer groot, 25 personen wilden een deskundige instructie over het snoeien van een hoogstamboom en de mogelijkheid om daarna het geleerde in de praktijk te brengen.

Dhr. Horstink van het gelijknamige fruitbedrijf heeft ons de principes van het snoeien uitgelegd en vervolgens zijn we onder zijn deskundige leiding de bomen te lijf gegaan. Af en toe was het nodig om door middel van een schreeuw een tak te redden die slachtoffer dreigde te worden van een snoeischaar. Voor de echt moeilijke gevallen (bomen) werd leermeester Horstink gevraagd. Door antwoord te geven op zijn vraag: “welke denken jullie dat eruit moet”, werd op heel interactieve manier duidelijk hoe het beste deze moeilijke bomen konden worden aangepakt. Door zo met z’n allen bezig te zijn heeft men al doende geleerd hoe het beste een hoogstam fruitboom kan worden gesnoeid.

Naast het snoeien moest ook de vraatbeschermers verwijderd worden. Deze plastic hulzen zijn bij het planten om de voet van de bomen gewikkeld om ze te beschermen tegen konijnenvraat. De beschermers groeien, als ze te lang blijven zitten, in de boom, wat niet goed is voor de gezondheid van de boom. Sommige beschermers bleken al duidelijk te lang rond de bomen te hebben gezeten en moesten soms met een mes worden verwijderd, de bomen zullen ons dankbaar zijn!

Rond koffietijd zijn de aanwezigen naar de boomgaard van G.J. Massink vertrokken, waar ook nog circa 100 hoogstam fruitbomen stonden te wachten op een snoeibeurt. In deze boomgaard zijn op een vorige werkdag de vraatbeschermers al grotendeels verwijderd. Wel moesten hier de boompalen worden weggehaald. Deze boompalen zijn bij het planten geplaatst om te zorgen dat de wortels van de bomen niet bewegen bij harde wind. De wortels krijgen daardoor de mogelijkheid zich goed te hechten en te wortelen. Deze boomgaard is namelijk een jaar ouder dan die op huize Landlust en de bomen zijn zo groot dat ze zonder boompaal verder kunnen.

Afsluitend is de rommel opgeruimd en was er weer zoals gebruikelijk soep en deze keer ook een broodje knakworst voor de liefhebber. Al met al weer een geslaagde en leerzame werkdag!

Foto's werkdag 6 maart 2004

Klik op een afbeelding voor de volledige foto