Werkdag 7 januari 2006
Knotwilgen en singel in Toldijk

Nog nagenietend van de ontvangst van de titel "vrijwilliger van het jaar 2005" van de gemeente Bronckhorst, was het voor de vrijwilligers van Het Steenders Landschap weer tijd om te komen tot de orde van de (werk)dag; er moest weer gewerkt worden in de prachtige omgeving van Toldijk.

De opkomst is wederom boven verwachting, ca. 35 vrijwilligers zijn om 9 uur present in de schuur bij groente en fruitboerderij Garritsen in Toldijk in afwachting van de werkzaamheden die voor vandaag op het menu staan. Er zijn ook een aantal inwoners van Toldijk aanwezig, ook hier lijkt HSL op steeds meer ondersteuning te kunnen rekenen! Vandaag zal er worden gewerkt op vier verschillende locaties: achter de Welkoop in Toldijk worden een aantal knotwilgen onderhanden genomen, bij de ijsbaan aan de Toldijkseweg zijn de knotwilgen toe aan de eerste knotbeurt, de knotwilgen aan de Leemstraat moeten worden bijgewerkt en bij boerderij “de Russer” aan de ZE-weg in Toldijk wordt een singel aangepakt. Kortom veel werk voor een zaterdagmorgen maar met een goede verdeling van taken moet en zal het weer lukken.

Tijdens de koffie werden alle vrijwilligers van HSL door onze voorzitter een gezond en groeizaam 2006 toegewenst en werden allen gefeliciteerd met het behalen van de titel "Vrijwilliger van het jaar 2005". Een titel die ons allen toekomt, zonder bestuur én vrijwilligers geen dynamische, actieve vereniging waarvan wij allemaal deel uitmaken! Meer over de uitreiking van deze prijs kunt u lezen door hier te klikken. Bij de "schaft" werden alle vrijwilligers getrakteerd op gebak.
Daarna werd een ander heugelijk feit gevierd, in december 2005 heeft het HSL haar honderdste lid mogen verwelkomen! Mevrouw Margo Oonk is dit honderdste lid en zij werd tijdens de koffie in het zonnetje gezet door onze voorzitter.

De knotwilgen bij de ijsbaan zijn binnen een halfuurtje kaal, dan is het takken slepen en worden de dode wilgen verwijderd. Bij de groep die de wilgen achter de Welkoop aan het knotten is worden 12 nieuwe staken ‘besteld’. Net voor de koffiepauze wordt de eerste levering van 6 wilgen afgeleverd. Na wat moeite met de motorzaag zijn ze op de juiste lengte gezaagd en ze worden voor de koffie nog even gepoot. Dan is het fietsen naar de Russer. Mw. Winkelhorst heeft de koffie aan staan en een mand met lekkers voor de kinderen klaar gezet. Tijdens de koffie is er voor alle aanwezigen een lekker stukje slagroom taart, om de verkiezing te vieren. We kunnen direct even zien hoe hard er al gewerkt is aan de singel achter de boerderij. Er zijn een aantal bomen verwijderd en anderen zijn flink gesnoeid. Voor de liefhebber van het openhaard stoken is er weer wat te halen.

Na de koffie gaat ieder weer naar de verschillende locaties. Aan de Leemstraat worden de wilgen bijgewerkt die het vorige seizoen zijn geknot. Alle takken en takjes op de stammen moeten er aan geloven. Ook de takken die de straat op dreigen te steken worden verwijderd. De bomen staan er weer strak bij.

Het is dan alweer bijna tijd voor de soep. Dus dat wordt weer fietsen, terug naar de Russer. Even warm worden bij het vuur wat daar in de tussentijd is opgelaaid. Ook hier is men bijna klaar. Er wordt nog wat opgeruimd en klein gezaagd, aangeharkt….
Achter de Welkoop is men ook klaar met het werk. Het waren maar drie bomen maar daar zat wel even heel wat werk in.

Al het snoeihout wat niet voor de openhaard geschikt is wordt met wagen en karren naar de het vuur gebracht. Opgeruimd staat netjes. En dan is er tijd voor soep.
De dames Vredegoor en Riethorst van de Kuilenburgerstraat hebben aangeboden éénmaal per jaar soep te koken. Deze, een jaar geleden gemaakte, afspraak kwamen zij weer met verve na, de snert werd met veel smaak gegeten. De pannen zijn binnen no time leeg. Er wordt nog wat nagepraat en na een bedankje door de voorzitter gaat een ieder weer voldaan naar huis.

Het was weer een succesvolle werkdag: veel vrijwilligers, veel werk verzet, weer een aantal nieuwe gezichten gezien en iedereen gaat met een voldaan gevoel naar huis. Op naar de kachel, lekker bij warmen om er de volgende werkdag op 11 februari weer bij te zijn.

Foto's werkdag 7 januari 2006

   

Klik op een afbeelding voor de volledige foto