Werkdag 4 november 2006

Het nieuwe werkseizoen 2006-2007 is weer begonnen! Vandaag is afgetrapt op de nationale natuurwerkdag 2006 met het uitvoeren van dunningswerkzaamheden in het bos bij de Vreekolk.

's Ochtends om 9 uur waren 38 vrijwilligers aanwezig op de parkeerplaats aan de Oltmansstraat om gezamenlijk de werkzaamheden in het bos uit te gaan voeren. Hierbij waren weer een aantal nieuwe gezichten te begroeten en ook waren 6 jongeren present om in het bos aan het werk te gaan. Het was een prachtige, heerlijk frisse dag dus perfect weer om in natuur en landschap rond Steenderen aan het werk te gaan!

Wilt u meer algemene informatie lezen over het bos bij de Vreekolk? Klik hier >>>

Na een welkom door de voorzitter en het gebruikelijke arbo-praatje, werden de groepjes verdeeld en ging men vol goede moed aan het werk. Gezien de ervaringen van de vorige werkdag in het bos, was dit keer besloten om het vellen van de meest armdikke bomen met een spanzaag te doen. Het werk verliep daardoor soepel, al moesten nog wel eens wat geparkeerde autos van deelnemers in veiligheid gebracht worden voordat het "Van onderen" kon klinken!

De bedoeling was om meer licht in het bos te creeeren door open plekken in het bos te maken. Hiervoor zijn op meerdere plekken in het bos de bomen volledig verwijderd. Hierbij is locaal wel eens een mooi eikenboompje blijven staan om uit te kunnen groeien tot een mooie solitaire boom. De aanwezige hazelaar werd overal afgezet. De afgezaagde bomen zullen allemaal weer uitlopen en de open plekken een onderbegroeing gaan geven.

De overgang van het bos naar het weiland in het midden van het gebied is nu erg abrupt, daarom is ook een begin gemaakt met het realiseren van wat meer glooiende overgangen. Aan de rand is een zogenaamde warme inham gerealiseerd. Hier is in de bosrand een ronde plek vrijgemaakt van bomen, zodat een inham in de bosrand is ontstaan. De waarde van een dergelijke inham is dat deze beschermd wordt door de bomen rondom en daardoor snel door de zonneschijn een relatief warme plek in het gebied zal vormen. Dit komt de diversiteit van het bos ten goede, waardoor ook de diversiteit van flora en fauna zal verbeteren.

Verder is het bos uitgedund waardoor er meer groeimogelijkheden ontstaan voor de bomen die zijn blijven staan. Ook zal de onderbegroeing in het gehele bos daardoor verbeteren. De werkzaamheden van vorig jaar lieten ons dat al zien, overal waar gezaagd was is alweer een mooie begroeing van els en es waar te nemen.

De gezaagde bomen zijn vandaag allemaal achtergelaten waar ze zijn gezaagd. Deze zullen in de loop van de jaren opgenomen worden in het bos en tot die tijd een prachtige plek bieden aan allerlie insecten en kleine dieren. Het lijkt nu nog wat rommelig, maar volgend voorjaar zal er al veel minder van de gezaagde bomen terug zijn te zien.

Tijdens de koffiepauze was er voor de vrijwilligers de mogelijkheid om appelsap te proeven die is gemaakt van appels uit de boomgaarden die bij de vereniging in onderhoud zijn. Het sap is puur gemaakt van de appels die waren geplukt, zonder dat hier producten aan toegevoegd zijn. Iedereen was zeer enthousiast over de pure appelsmaak van de sap, het zag er wel wat troebel uit maar het smaakte heerlijk! U kunt meer lezen over de "Sapmobiel" waarin de sap is gemaakt door hier te klikken.

Ter afsluiting was er soep en werd de leuke dag gezamenlijk nog eens doorgesproken. Onze voorzitter sloot de dat af door alle aanwezigen te bedanken voor weer een succesvolle werkdag van Het Steenders Landschap!

Volgende werkdag 9 december 2006, meer informatie kunt u vinden in de agenda

Foto's werkdag 4 nobember 2006

  

Klik op een afbeelding voor de volledige foto