Werkdag 9 december 2006

Door: Edith Troost

De tweede werkdag van het HSL seizoen begint droog. Even heel anders dan de dagen ervoor wanneer het eigenlijk alleen maar regent, stormt, hagelt en zelfs onweert. Het is zelfs niet echt koud als we op de fiets stappen richting de Molenkolk waar we vandaag aan het werk gaan in en bij de walnoten boomgaard van Massink. De pony’s die in de boomgaard lopen duwen de bomen om en beschadigen de wortels van de bomen. Er moet dus een raster om de bomen; er ligt al een stapel palen klaar die in de grond moeten….

Maar eerst koffie…vanaf kwart voor 9 druppelen de vaste HSL-er binnen en er zijn zelfs heel wat nieuwe gezichten, iedereen is blijkbaar blij dat ie weer naar buiten kan vandaag en heel wat medeburgers van Steenderen en omstreken hebben besloten dan maar direct de handen uit de mouwen te steken voor het goede doel. Het is leuk om te zien dat ook steeds meer jongeren op de werkdagen van de HSL afkomen.

Als we allemaal zijn voorzien van koffie (en een koekje) wordt een ieder welkom geheten door René, die direct van de gelegenheid gebruik maakt onze gecertificeerde motorzaag zagers te feliciteren. Zonder certificaat wordt er niet meer gezaagd tijdens de HSL dagen.
Door Stef en Wim zijn midwinterhoorns gemaakt van essen die vorige jaar door de vrijwilligers in de Vreekolk zijn gezaagd. Deze hoorns werden trots geshowed en natuurlijk werd een kleine demonstratie gegeven wat ze een ovationeel aplaus opleverde.
Ook wordt er even aandacht gevraagd voor de veiligheid tijdens het werken, dan nog een laatste slok koffie en we kunnen aan het werk: Palen zetten rond de bomen, twee bomen die dood zijn moeten worden vervangen, de singel moet worden afgezet en het snoeiafval mag worden verbrand.

We zijn weer met een grote groep, 35 man en iedereen pakt direct een klusje op en zo vorderen we snel. De motorzagen worden goed gebruikt maar er wordt toch ook nog veel met de hand gezaagd. Om 11 uur is er koffie en daarna kunnen we alweer beginnen met het opruimen van het snoeihout. De mannen gaan elkaar laten zien hoe je een goede vuurstapel maakt. Tegen half 1 is er soep voor de harde werkers, maar zelfs daar heeft niet iedereen direct tijd voor. Er wordt nog even doorgewerkt en natuurlijk kost het opruimen van het materiaal wat tijd. De aanhangwagen van de HSL wordt weer netjes ingeruimd. De vieze koffie en soepbekers worden bij elkaar gezocht en het afval wordt verzameld. We kunnen terugkijken op een goede werkdag waar weer heel veel werk is verzet. Graag tot een volgende keer!

Foto's van de werkdag

    

Klik op een afbeelding voor de volledige foto