Werkdag 10 februari 2007

Door: Edith Troost
Laurens Eykelkamp

Vandaag zijn de vrijwilligers van Het Steenders Landschap aan het werk geweest in de uiterwaarden in de Emmer. Hier staan 9 prachtige, majestueuze knotwilgen in een weiland welke eigendom is van de familie Lamers-Hermsen. Deze knotwilgen waren aan een knotbeurt toe waren. Op verzoek en in overleg met de eigenaren heeft HSL een werkdag aan deze mooi gelegen locatie besteedt.

Deze werkdag begint voor mij al een beetje op de vrijdagavond als Frans belt dat hij nog een bak snert voor me heeft….ik bedenk dan dat ik de erwtensoep nog even uit de vriezer moet halen anders wordt het morgen niets.
De volgende morgen is de erwtensoep half ontdooid en staan beide pannen in een plas water in de bijkeuken; opruimen en schoonmaken dus en de pannen alvast op het fornuis zetten. Gauw een kan koffie zetten, boterhammetje eten en de auto in. Warm aangekleed en gerekend op regen want dat was immers de weersverwachting voor de zaterdag.

Als we arriveren aan de Lindeweg zijn we niet de eersten, de “jagers wagen” zit al helemaal vol; de mannen zitten aan de koffie. Na de verwelkoming door onze voorzitter en het arbo praatje gaan we maar snel aan het werk…het is nu nog droog!

De bedoeling is om eerst met de hand de takken tot circa 50 centimeter boven de knoest af te zagen. Vervolgens zou met de kettingzagen de rest van het hout worden afgezet tot aan de knoest. Het werk is snel verdeeld. Ik kruip een boom in en begin te zagen. Takken worden direct opgevangen en ontdaan van zijtakken. Wim zoekt samen met Stef een aantal mooie stammen uit voor de midwinterhoorns; ook worden flink wat stammen verzameld voor herplant. In de tussentijd is er al een flinke brandstapel gemaakt die met wat moeite wordt aangestoken. Als het vuur eenmaal brand gaat het snel, het waait flink waardoor het vuur goed brand. Het brand zelfs zo goed dat de eerste verschroeide haarbossen worden waargenomen!

Op de werkdagen is sinds enige tijd een EHBO koffer present welke iedere keer wordt gehuurd van de EHBO vereniging. Zo weten we zeker dat de koffer altijd compleet is en bij eventueel gebruik wordt dit ook automatisch aangevuld. Op de werkdagen wordt vanaf vandaag ook telkens een EHBO/BHV-er van dienst aangewezen die als aanspreekpunt bij ongelukjes tot actie kan overgaan. Vandaag werden enkele schrammen behandeld door Martin, inclusief de voorgeschreven handschoentjes! Het lijkt wat overdreven, maar het is hoe het hoort en een compliment is hier zeker op zijn plaats. Hopelijk wordt de EHBO koffer niet zo heel vaak gebruikt!

Zo wordt er twee uur flink gewerkt en is het tijd voor koffie. Gauw kruip ik achter in de wagen want stil staan in de wind is niet echt lekker maar gelukkig zijn er genoeg die dat niet erg vinden. De koffie smaakt heerlijk, de koeken trouwens ook en het zit wel aangenaam warm op de strooien balen. Toch moet er weer gewerkt worden en de koffie is toch ook op. Mij wordt gevraagd de soep maar vast te gaan halen want het karwei gaat veel sneller dan verwacht.

Ondertussen is ook al gestart met het inplanten van een enkele nieuwe knotwilgen om de rij weer compleet te maken. Goed voorboren, een mooie gezaagde staak uitzoeken, deze een beetje "schaven" en vervolgens goed vast in het gat plaatsen. De staak nog even op lengte afzagen en ziezo weer een nieuwe boom!

Ik ga dus in de auto en rijdt naar huis. De soep is inmiddels bijna ontdooid en binnen een half uur heb ik de beide pannen soep flink aan de kook. Die gaan achterin op en onder een paar dekens om de soep nog even warm te houden. Bij de werkplek aangekomen blijkt dat er nog flink wordt gewerkt en ik kan dus direct weer aan de slag. Beetje opruimen, beetje zagen, en dan is het toch tijd voor soep. Binnen no-time zijn beide pannen leeg en iedereen laat zich de soep goed smaken. Er wordt nog wat nagepraat, de aanhanger wordt weer ingeruimd er wordt opgeruimd en gaat iedereen weer naar huis. Er blijft nog een klein groepje achter om het hout op te ruimen en het vuur goed uit te laten branden.

Het was weer een super dag voor de HSL; de opkomst was weer groot, meer dan 40 deelnemers deze keer, en ook nu weer een aantal nieuwe gezichten. Er is hard gewerkt en iedereen is trots op het resultaat dat we samen hebben bereikt. Nog 1 werkdag hebben we dit seizoen en die is gepland op 17 maart a.s. We hopen dan weer op een grote opkomst en net zulk mooi weer als vandaag.

Foto's van de werkdag

 
 
 
   

Klik op een afbeelding voor de volledige foto