Werkdag 15 december 2007

Door: Edith Troost

De tweede werkdag van het seizoen op een mooie winterochtend. Vandaag waren werkzaamheden voorzien in de boomgaarden aan de Molenkolkweg en de Paardestraat. Om 9 uur waren 33 vrijwilligers aanwezig om lekker actief in het landschap van Steenderen aan het werk te gaan. Een verslag van deze dag door Edith.

Als ik wakker wordt wil ik me eigenlijk nog even omdraaien…het is koud, het heeft gevroren en ik ben eigenlijk nog moe. Toch sta ik op en kleed me maar warm aan want het is HSL werkdag nummer 2 van dit seizoen. Na het ontbijt doe ik nog een paar extra sokken aan en nog een extra laagje kleding en gewapend met handschoenen en een dikke sjaal gaan we op de fiets.

Er is even twijfel waar we heen moeten maar onderweg komen we nog meer “HSL-ers” tegen en even later staan we bij Fred in de schuur aan de Molenkolkweg. Tijdens de koffie legt Rene uit wat we gaan doen. We gaan aan het werk in de boomgaarden van Massink, Linzel en misschien nog de boomgaard van Addink.

Naast het snoeien van de bomen moeten er meidoornhagen worden gepland. Daar ga ik dan maar mee beginnen…een beetje spitten is een lekkere bezigheid en je krijgt het er warm van. Dat laatste gaat inderdaad snel, ik heb de trui al snel uit en even later volgt de jas. Aan onze kant van de boomgaard staat veel gras en het valt niet mee om daar een strakke geul te graven maar aan de andere kant zijn de problemen nog groter. Daar zit zoveel puin in de grond dat Masselink is ingehuurd om met een kraantje het werk te doen.

Er wordt door een ieder hard gewerkt en ik ben vast niet de enige die blij is als er voor koffie wordt geroepen.

Na de koffie gaan we verder aan het werk in de boomgaard van Linzel. Mest scheppen en verdelen onder de bomen; de kruiwagens rijden af en aan. Als alle bomen mest hebben gekregen scheppen we het laatste beetje in de bakwagen. Hiermee rijden we nog even langs de net geplante meidoornhaag in de boomgaard van Massink.

Ondertussen zijn bijna alle bomen in deze boomgaard en die van Linzel gesnoeid. Het bleek toch een hele klus waar we een volgden werkdag zeker nog even tijd aan moeten besteden. Het is wel gelukt een aantal dode bomen te vervangen. In de oude perenboom in de boomgaard van Linzel is een uilen kast voor steenuilen geplaatst. Het is alleen niet gelukt de meidoornhaag bij de boomgaard van Addink te planten, daar was geen tijd meer voor.

Het is al 12 uur geweest als we stoppen en het tijd is voor soep, deze keer gekookt door de buurvrouw van Fred. Ze heeft twee pannen heerlijke bamisoep die binnen een ‘mum van tijd’ helemaal leeg zijn. Als afscheidsborrel op het oude jaar, we komen immers pas weer in 2008 voor een werkdag bij elkaar, drinken we nog een glühwein. Het weer is ondertussen alleen maar mooier geworden. Nog wel koud maar we staan in het zonnetje, er is een vuurtje en het blijft nog ‘lang’ gezellig.

We zijn inderdaad wel wat later thuis dan normaal na een werkdag….

Filmpjes van de werkdag

   

Foto's van de werkdag

    

Klik op een afbeelding voor de volledige foto