Werkdag 16 februari 2008
Knotten samen met WBE

 

Op 16 februari zijn de vrijwilligers aan het werk geweest in de uiterwaarden ten noorden van Bronkhorst. Deze dag werd in samenwerking met de WBE uitgevoerd. Er zijn een dertigtal bomen geknot en er is een raster verplaatst. Het snoeihout is gebruikt om een aantal nieuwe knotbomen bij te planten en ingezet binnen het project "Warmte uit eigen streek". Een prachtige dag met lichte vorst, ideaal om in natuur en landschap aan het werk te gaan. Een verslag van een vrijwilliger van Het Steenders Landschap.

Zaterdagmorgen, het is weer tijd voor een werkdag van Het Steenders Landschap. Het wordt vandaag een prachtige dag en de afgelopen nacht was de koudste van deze winter, volgens de weerman op TV Gelderland. Gauw naar de thermometer kijken, minus 6 graden en dat in de beschutting van ons huis. In de uiterwaarden bij Bronkhorst, waar HSL vandaag aan het werk gaat, zal het nog wel een paar graden kouder zijn! Reden genoeg om warm aan te kleden. Staande voor de kast vraag ik mij af wat verstandig is. Alleen een spijkerbroek? Of toch maar weer eens de lange onderbroek uit de diensttijd onder uit de kast halen? En het bovenlichaam? Twee, drie of nog meer lagen? Meestal heb je het snel genoeg warm, dus toch maar kiezen voor drie.

Na warm aangekleed te zijn, een kop koffie en een stevig ontbijt, fiets ik samen met een andere vrijwilliger richting Bronkhorst. Onderweg komen wij al een aantal andere vrijwilligers achterop en bij aankomst op de locatie aan de insteekweg van de Bakerwaardseweg blijken er al een aantal andere vrijwilligers aanwezig te zijn. De opkomst lijkt hoog te worden vandaag, volgens goed ingelichte bronnen waren 50 vrijwilligers van WBE en HSL op de werkdag afgekomen! Ook de eigenaar van de bomen, dhr. Huetink uit Bronkhorst, is aanwezig, hij zal uiteraard meehelpen bij de werkzaamheden en heeft voor een geschikte plek voor de koffie en soep gezorgd. Eerst maar eens een bak koffie.

Tijdens het inleidende praatje vertelt Rene onze voorzitter wat vandaag de bedoeling is. De dag vindt plaats in samenwerking met de WBE, van deze vereniging zijn ook een aantal leden aanwezig. WBE en HSL streven op hun eigen manier een zelfde doel na, zorgen dat natuur en landschap in Steenderen e.o. verbeterd en in stand blijft. Op de locatie staat een rij van ongeveer 20 grote knotwilgen. Deze moeten vandaag geknot worden. Daarnaast staan in de nabije omgeving enkele individuele en groepjes wilgen en essen welke ook aangepakt zullen worden. De bedoeling is om het hout te laten versnipperen in het kader van 'Warmte uit eigen streek', wat al gauw kreten als "Nooit meer koud met HSL snoeihout" oplevert! Het versnipperen zelf zal a.s. dinsdag plaats gaan vinden. Het vuur van het snoeihout moeten wij op deze koude dag node missen, een moment om je lekker te warmen aan een vuur was zeker welkom geweest!

Het project 'Warmte uit eigen streek' houdt in dat er wordt bekeken of CV-installaties in bedrijven gestookt kunnen worden met snoeihout uit de eigen streek. Dit is een project van het Onderholt. In het verleden werd het snoeihout vaak ter plaatse verstookt, nu zal dit hout echter gebruikt worden binnen het project. Het snoeihout zal worden versnipperd door Johan Mensink loonbedrijf voor bosbouw uit Gelselaar. Het versnipperde materiaal wordt dan in onze regio verstookt in branders bij agrarische bedrijven. Een milieuvriendelijke oplossing, waardoor bedrijven warmte verkrijgen uit de eigen streek! Het doel van het project ‘Warmte uit eigen streek’ is het onderzoeken van mogelijkheden voor het gebruik van hak- en snoeihout als duurzame energiebron ter versterking van het coulisselandschap in de Graafschap. Het project wordt uitgevoerd door 't Onderholt. Het project is opgezet om na te gaan of het loont om gebruik te maken van houtgestookte CV- en verwarmingsketels in plaats van met het duurdere aardgas gestookte ketels. Voordeel voor de agrariër of particulier is het verlagen van het aardgasgebruik. Voor landschap en natuur biedt het mogelijkheden doordat er door een grotere vraag naar snoeihout voor het stoken, het voor grondeigenaren interessant kan worden om houtsingels aan te gaan leggen. Dit leidt tot een verdere verfraaiing van het landschap en dient dus het belang van Het Steenders Landschap!

Voor meer informatie website van het Onderholt >>>

Beluister een interview van onze voorzitter op radio Ideaal van 15-02-2008: >>> (6 mb)

Na de ontvangst ging iedereen enthousiast aan het werk. Er onstond al snel enige paniek omdat er een gebrek aan ladders bleek te zijn. Door snel wat ladders bij te halen was iedereen toch in de gelegenheid om hoog genoeg in de bomen te kunnen reiken om te kunnen zagen. De bomen werden eerst met de span- en steekzagen afgezet tot ongeveer 20 centimeter van de knot, vervolgens werd door gecertificeerde zagers met een kettingzaag de laatste stompjes tot op de knot verwijderd. Het snoeihout werd op hopen gezet, hierbij was de shovel van dhr. Huetink erg behulpzaam! Na een kwartier werk had ik het al niet meer koud en heb ik ook geen andere vrijwilligers meer horen praten over de temperatuur van de dag. Knotten geeft twee keer warmte: bij het knotten en in de houtverbrandingsketel van de agrarier!

Een groepje vrijwilligers hield zich vervolgens bezig met het loshalen van oude puntdraden van de bomen en van oude palen. Met behulp van het beste draad is vervolgens een nieuw raster los van de bomen geplaatst. Hierdoor staan de bomen los en oogt het geheel netjes.

Tussen de bestaande knotbomen zijn op verschillende plekken een aantal nieuwe wilgen aangeplant. Hiervoor zijn mooie staken gebruikt die bij het snoeien van de bestaande wilgen zijn vrijgekomen.

Overigens is het vermeldenswaardig dat naast de werkzaamheden rond de rij knotwilgen, vandaag twee vrijwilligers (Fonnie en Fred) aan het snoeien zijn geweest in de boomgaarden. Deze snoeiwerkzaamheden zijn nu afgerond.

Rond kwart over 12 kreeg ik een warme kop soep aangereikt. Dit ging er wel weer in na zo'n actieve morgen. Moe en voldaan werd nog even nagepraat over het leuke werk, de nieuwe Silky zagen en het prachtige weer. De voorzitter noemde de samenwerking met de WBE een succes en afgesproken werd dat dit nog eens een vervolg zal gaan krijgen.

Het was weer een mooie dag met WBE en HSL in Het Steenders Landschap!

Foto's van de werkdag

Voor een fotoverslag van Radio Ideaal >>>

  

Klik op een afbeelding voor de volledige foto

Foto's van het versnipperen van het snoeihout 19-02-2008