Werkdag 1 november 2008

Door: Edith Troost

Het werkseizoen 2008-2009 is begonnen! Start van een lustrumjaar; het is het vijfde werkseizoen in het bestaan van onze vereniging. Vandaag is afgetrapt op de nationale natuurwerkdag met het uitvoeren van dunningswerkzaamheden in het bos bij de Vreekolk. 's Ochtends om 9 uur waren 40 vrijwilligers aanwezig op de parkeerplaats aan de Oltmansstraat om gezamenlijk de werkzaamheden in het bos uit te gaan voeren. De belevenissen van een van onze vrijwilligers.

Wat hebben we het weer goed gepland allemaal, of is het toch weer mazzel geweest? Ik ben net terug van mijn rondje rennen en ben kletsnat van de regen…. Daarbij is het nog ‘water’koud ook en waait het toch ook nog stevig. Daar hebben we vanmorgen tijdens de eerste werkdag van de HSL dan even helemaal niets van gemerkt.

Ik had me wel flink warm aangekleed, allemaal laagjes, wel een stuk of 6 waarvan de laatste de regenjas, want om half 9 begon het net een beetje te spetteren. Nadat we echter op de fiets bij de Vreekolk waren aangekomen kon de regenjas alweer uit: veel te warm en zo in de beschutting van de bomen merkte je eigenlijk niet veel van de regen. Eerst maar een bak koffie en al snel is het weer gezellig druk…naast de vaste werkers zijn er ook nu een aantal nieuwe gezichten. Het initiatief van de landelijke natuurwerkdag maakt toch elk jaar weer nieuwe vrijwilligers enthousiast om aan het werk te gaan in het eigen landschap.

Deze werkdag dus weer een klus in het bos van de Vreekolk. We waren hier vorig jaar ook al aan het werk maar dat hadden we nog niet goed genoeg gedaan; er moeten nog veel meer bomen weg. De opdracht is duidelijk, de bomen met een lintje blijven staan, de andere bomen mogen om!

Natuurlijk gaan we niet aan het werk voordat de voorzitter heeft gesproken. Het nieuwe seizoen is weer van gestart en er staat weer van alles op stapel. Kort wordt besproken wat we dit jaar weer allemaal kunnen verwachten. Daarna wordt een toelichting gegeven op de activiteit van vandaag en worden we ook op het gebied van ARBO nog even bijgepraat. Hierna kunnen we aan het werk. Het materiaal is al klaargelegd en met een zaag onder de arm verdwijnt de groep in de kolk. Het eerste kwartier moet ieder even stelling zoeken maar daarna vallen de bomen met bosjes tegelijk.

Een anderhalf uur later is er al veel gebeurd en het is even klauteren om weer veilig op de weg te komen richting de koffie.. als de koffie op is zijn de verhalen nog niet op maar we gaan toch nog maar weer aan het werk. Ik niet want ik ga lekker naar huis, soep koken. Onderweg spettert het toch wel wat valt me op….

Als ik de soep bijna heet heb word ik gebeld, of ik maar snel kan komen met de soep. Het enthousiasme van het begin van de morgen is niet minder maar het houdt blijkbaar toch een keer op. Ook zit de morgen er weer bijna op en er zijn natuurlijk meer verplichtingen op zo’n zaterdag. Zonder veel problemen gaat er bijna 10 liter soep door en 50 broodjes worst….en dat met ca. 40 vrijwilligers. Er is weer hard gewerkt en dan wordt er goed gegeten!

Er wordt nog wat nagepraat en dan vertrekt iedereen weer naar thuis. Op naar de volgende werkdag op 13 december a.s. Meer informatie kunt u vinden in de agenda.

Foto's werkdag 1 november 2008