Werkdag 13 december 2008

Door: Edith Troost

De laatste werkdag van 2008, vandaag wilgen en elsen knotten en opsnoeien langs de Leemstraat in Toldijk en in de singel in het weiland. 's Ochtends om 9 uur waren 33 vrijwilligers aanwezig in de schuur van de familie Janssen aan de Leemstraat om gezamenlijk de werkzaamheden uit te gaan voeren. Een verslag van Edith Troost.

Het beloofd een koude zaterdag te worden..en als ik wakker wordt (om 7.15u) heb ik eigenlijk nog geen zin het bed te verlaten..daar is het in ieder geval lekker warm…maar omdat René er vandaag niet is moeten wij koffie zetten en de instructie was dat als ik om 7:45 u zou beginnen de kannen wel vol zijn om half 9. Toch maar opstaan dus. De auto zit onder een dikke laag ijs en het is ook best koud. Dat is snel opgelost door een aantal lagen thermokleding, een dikke langebroek en een paar dikke sokken, eigenlijk valt het wel mee.

Koffie zetten dan maar. Met moeite hebben we dan toch rond half 9 de kannen vol, Manfred is al even naar de super voor de broodjes en dan even snel de auto ijsvrij maken…

Op naar de Leemstraat. We zijn niet eens de eersten als we aankomen en al snel zijn we met een hele groep. De werkzaamheden vandaag zijn het knotten van de wilgen en het in de berm leggen van de takken. De gemeente komt later dit jaar met de versnipperaar dus moeten alle takken in de berm met de dikke zijde naar de straat.

De Leemstraat wordt afgezet en we gaan aan het werk. Al snel zit ik in een boom want zagen is toch het mooiste werk …. Samen met een andere vrijwilliger knot ik een wilg en om ons heen gebeurd hetzelfde. Eerst met de hand de takken eraf en dan komt de motorzager die de staken verwijderd.

Als de knot helemaal leeg is gaan we op zoek naar een volgende. Dat is even lopen want er staan toch wel heel veel elzen langs de weg en die moeten nog even wachten. Tijdens het welkomstwoordje is ons vanmorgen geleerd dat de wilgen elke 5 en Elzen pas elke 10 jaar worden geknot.

Bijna helemaal aan het einde staan nog een paar wilgen. Ik wordt letterlijk de boom ingeduwd waar ik dan maar blijf. De koffie sla ik over want dadelijk moet ik weer naar huis voor de soep en eigenlijk heb ik er wel schik in zo… hoewel ik merk dat het al wat minder makkelijk gaat. Toch ben ik best trots als de mannen terugkomen van de koffie, de boom is dan wel niet helemaal leeg maar toch bijna. Met hulp van een aantal vrijwilliger worden de laatste staken uit de boom gezaagd en wordt ik weer even uit de boom geholpen en dan ga ik toch op weg naar huis. Soep en knakworst opwarmen, 50 broodjes snijden en dan de auto weer inpakken. Manfred belt nog even om te vertellen dat ik zeker de jagermeister niet moet vergeten…

Tegen 12 uur ben ik weer terug in de Leemstraat en het verbaasd me dat het er zo rustig is. Later blijkt dat de meesten alweer aan het werk zijn in de singel langs de sloot. Er wordt nog hard gewerkt en het is nog moeilijk iedereen op tijd naar de soep te krijgen. Uiteindelijk is alles toch nog opgekomen. De wilgen zijn geknot en we hebben toch weer heel wat werk verzet met zijn allen!

Met een borrel voor de liefhebber en wat fris voor anderen sluiten we deze werkdag af…we gaan voldaan naar huis. Fijne Feestdagen en tot volgend jaar!!

Foto's werkdag 13 december 2008