Werkdag 12 december 2009

Door Edith Troost

Na de afgelaste werkdag van 7 november was het dan zover: de eerste werkdag van dit winterseizoen vond plaats op 12 december. Circa 25 vrijwilligers waren aanwezig om de handen weer uit de mouwen te steken voor verbetering van het Steenderense landschap. Een verslag.

Het is 8 uur als de wekker afloopt..eigenlijk heb ik nog niet heel veel zin om op te staan maar als ik er eenmaal uit ben valt het allemaal mee. Ik had verwacht dat het koud zou zijn maar het is nog heel behaaglijk. Snel aankleden maar: twee lagen thermo, hardloop trui, sjaal, windstopper en een trui..nog een paar handschoenen aan en ik kan er tegen..

Na het ontbijt snel op de fiets naar de ijskeet waar al meer HSL-ers aanwezig zijn.. een paar minuten later stroomt de keet weer aardig vol. We missen een aantal vaste werkers maar met een groep van ca 25 mannen en vrouwen hebben we toch een gezellige club. Er wordt even een bakkie gedaan, wat bijgepraat en dan opent Rene de dag. Hij verteld wat de werkzaamheden zijn van deze morgen. Er zijn veel verschillende klussen te doen in en om de verschillende boomgaarden. Zo worden de boomgaarden Linzel en Massink voorzien van mest en wordt bij Addink een Meidoornhaag gepland en de afrastering verzet. Bij het veer en op een aantal ander locaties moeten eerder geplante bomen die het niet hebben gehaald worden vervangen en worden ook extra bomen bij gepland.

PalenWe verdelen ons in groepen, verdelen gereedschap en gaan op weg. Zelf blijf ik maar dicht bij huis en ga aan het werk in de boomgaard Addink. Met 4 man zetten we een meidoornhaag van ca. 50 meter. Ondertussen komt Manfred met koffie en een praatje en zet ons harde werkers meerdere keren op de foto.. In de loop van de morgen wordt het toch wat kouder, het schrale zonnetje wat we eerder wel zagen is inmiddels verdwenen en er steekt een wind op. Ik krijg het toch langzaam wat koud en ga nog maar even harder aan het werk.

Als we bezig zijn met de palen voor de afrastering krijgen we hulp van HSL leden die op andere locaties klaar zijn met hun taak. Niet veel later staan alle palen op hun plaats en is het inmiddels alweer na 12 uur. We gaan gezamenlijk richting ijskeet.

SoepHier staan een aantal pannen erwtensoep op ons te wachten. Dinie Schultz heeft aangeboden soep voor ons te koken. Gezien de kou had ze gekozen voor erwtensoep en daar werd door een ieder smakelijk van gegeten!

Na de afwas was het inmiddels bijna 1 uur en hoewel het nog wel even gezellig was in de keet ga ik naar huis, ik wil nog even rennen.

Het was een geslaagde eerste werkdag, we hebben weer een boel werk verzet en willen een ieder uitnodigen voor de volgende activiteit!

Foto's van de werkdag

  

Klik op een afbeelding voor de volledige foto