Werkdag 6 november 2010
Singel Onderstraat Bronkhorst

Door Edith Troost

Snertweer!

Snertweer dat was het vrijdag 5 november..de hele dag eigenlijk, ’s avonds en ’s nachts elke keer als ik even wakker werd. Ook ’s morgens toen ik wakker werd was het nat en regenachtig. Gelukkig klaarde het wel een beetje op en toen ik om half 9 naar de Super fietste om witte bolletjes te halen was het droog! Toch haalde ik eerst maar 4 zakken want het zou vast niet zo heel druk worden vandaag. Althans dat was mijn verwachting. Ook toen ik naar Bronkhorst fietste kwam ik eigenlijk nog niemand tegen..tot in Bronkhorst waar ik Herman zag lopen en Beatrix me achterop kwam met de auto.

Aangekomen bij van Velthuizen was het al aardig druk gelukkig en in korte tijd was het gezellig druk. Onder genot van koffie en koek werd er weer even bijgepraat na een lange zomer zonder HSL. Er waren ook 8 ‘gasten’ die zich hadden aangemeld om mee te werken in het kader van de landelijke natuurwerkdag. We hopen natuurlijk dat ze zich direct thuis voelen bij onze club en vaker van de partij zullen zijn. Een aantal liet al weten zeker wel interesse te hebben en via de site op de hoogte te blijven van de activiteiten. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan natuurlijk ook altijd via de site!

Na de koffie en een welkomstpraatje van onze voorzitter vertelde Harrie over het project van vandaag. We zouden aan het werk gaan in de singel bij van Velthuizen waar we 4 jaar eerder al eens gewerkt hadden. Toen waren en een aantal populieren geveld, wilgen geknot en snoeiwerk gedaan, alles met als doel meer lucht en licht in de singel te krijgen zodat meer planten en dieren zich er op gemak zouden voelen. Volgens Harrie was dat best gelukt; vol enthousiasme verteld hij over de grote verscheidenheid aan rozen, heesters en dieren die hij er de afgelopen jaren heeft ontdekt. Nu is het echter tijd om de singel weer eens flink onderhanden te nemen. De nieuwe knotwilgen worden geknot, een “vergeten” populier gaat nog tegen de vlakte en verder moeten de rozen, meidoorn en andere struiken worden afgezet. Kortom er is genoeg te doen!

Het snoeihout had verbrand zullen worden maar ook hier gooit de regen roet in het eten..we gaan versnipperen. We gaan snel aan het werk en het valt niet altijd mee. Zagen gaat lastig, de struiken hangen van doorns en kromme takken aan elkaar. Half 11 is er koffie en dan valt op dat we toch wel opschieten. Vele handen maken licht werk gaat ook nu weer op. Het blijft ook de hele morgen droog en tussendoor schijnt er nog een waterig zonnetje!

Zelf piep ik er na 11 uur snel tussenuit. Naar huis om knakworst warm te maken, extra broodjes te halen. Als ik terugkom staat ook Diny Smiers er al met de soep. Ze heeft 3 grote pannen soep, 1 bamisoep en 2 pannen snert. In de schuur richten we een soep hoekje in en de eerste harde werkers druppelen binnen. Na de soep en brood met knakworst wordt nog even nagepraat maar daarna gaat een ieder zijns weegs. Een aantal komt later die dag terug om nog een partij haardhout te halen. Anderen zijn nog even druk met opruimen, zo ook van Velthuizen die blij is dat er zoveel werk is verzet.

De 10de landelijke natuurwerkdag, voor de HSL de start van het nieuwe werkseizoen. Het leek allemaal in het water te vallen door het snertweer maar we kunnen terugkijken op een fijne dag waar we samen weer veel werk hebben verzet!

Foto's van de werkdag

Helaas is er wat fout gegaan bij het verwerken van de door HSL zelf gemaakte foto's. Onderstaande foto's zijn gemaakt door Liesbeth Oukes, correspondent van Contact. Onze dank hiervoor. Toch nog wat beelden van deze goed verlopen dag!

Klik op een afbeelding voor de volledige foto