Werkdag 12 februari 2011
Werkzaamheden IJsbaan Steenderen

Door Edith Troost

De werkdag van 12 februari bracht ons slecht weer. Toch was de opkomst weer groot! De dag stond in het teken van het afronden van de werkzaamheden die de schooljeugd op 11 februari waren gestart en van de taart...... Een verslag van onze vrijwilligster Edith Troost.

Het is vroeg als ik wakker wordt en het regent, en het hoort alsof het nog wel even door zal regenen ook. Eigenlijk ideaal ‘zaterdagmorgenweer’.... als er niet een werkdag van de HSL is gepland dan. Blijven liggen is geen optie, ik moet eruit en al helemaal omdat we vandaag extra hulp krijgen van Coen uit Ruurlo omdat hij uren moet maken in het kader van een maatschappelijke stage voor school. Hij en zijn moeder zullen om half 9 voor de deur staan..aanpoten nog dus.

Ach en als je er eenmaal uit bent gaat het ook wel. Na het ontbijt even snel naar de super om broodjes te halen en als ik terugkom is het huis gezellig vol. Al snel is het bijna 9 uur en gaan we naar “de Ieskeet” en ook daar is het gezellig druk. Onvoorstelbaar dat zelfs met dit weer vrijwilligers toch weer klaar staan om in het Steenders Landschap aan het werk te gaan. Als Rene iedereen welkom heet zijn we met ongeveer 30 mannen en vrouwen, er zijn zelfs nog meer jongelui (Youri en Pepijn) die voor een maatschappelijke stage aan het werk moeten dus ook dat is verassend leuk.

Het werk vandaag speelt zich af rond de ijsbaan. Een dag eerder is door de schooljeugd een start gemaakt met het knotten van de wilgen rond de baan en die hebben zo hard gewerkt dat er vandaag nog een enkele boom geknot moet worden. Wel moeten de motorzaagmannen nog even aan het werk om de knotten wat bij te werken en moet het hout worden afgevoerd en versnipperd. Een ander klusje is het verwijderen van het beschermende gaas rond de bomen. De schapen zijn kieskeurig schijnt en van deze “oude bomen” wordt niet meer geknabbeld. Laurens legt nog even uit dat het verstandig is op te letten met de motorzaag en dan bedoeld hij ook de oren..oordoppen zijn niet sexy maar wel verstandig.

Na de koffie (en weer geen taart) gaan we toch maar aan het werk. Een beetje uit de wind en met een beetje miezerige regen is het best te doen, het is nog gezellig ook. De stagiaires krijgen uitleg en gaan enthousiast aan het zagen, slepen en opruimen. Jammer genoeg gaat het steeds harder regenen en als ik toe ben aan een klusje aan de overzijde van de baan, in de wind, plenst het zo’n beetje. De meeste lachen nog maar het wordt nu toch wel serieus nat en koud. Gelukkig heb ik een echte regenjas en heb ik ook nog steeds geen natte voeten.

Ondertussen is al wel taart gearriveerd, deze was ons al een aantal werkdagen eerder door het landschapsbeheer Gelderland beloofd, er was toen wat te vieren. Uiteindelijk dus wat weken later maar misschien wel op een prima moment. Helaas was de taart voor 30 vrijwilligers veel te klein, dus het bestuur heeft er maar een extra taart bijgehaald. Koud en nat verzamelen we ons na 3 uur in de regen in de keet en gaan aan de koffie met, overigens heerlijke, taart. Gerda Vredegoor en Ria Riethorst zijn dan al gebeld dat we vandaag niet om 13 uur maar al een uur eerder zullen stoppen. Om half 12 is de soep er dan ook, een heerlijke snert die de dames weer voortreffelijk hebben bereid!

Het is 12 uur als we afwassen, schoonmaken en opruimen toch weer met een voldaan gevoel. Er is in een korte tijd, in heel slecht weer, met een leuke groep vrijwilligers heel veel werk verzet. Al de bomen zijn geknot, het hout is versnipperd en de palen en gaas zijn verwijderd en afgevoerd. Het was niet voor iedereen even makkelijk om weg te komen met de auto maar met een beetje hulp is ook dat weer goed gelukt.

Op 12 maart is de volgende en laatste werkdag van 2011, met hopelijk iets beter weer! Allemaal bedankt en tot dan!

Foto's van de werkdag

   

Klik op een afbeelding voor de volledige foto