Werkdag 03 november 2012
Knotten Leemstraat + IJsbaan

 

Op 03 november werd de eerste werkdag van het winterseizoen georganiseerd. Er werden wilgen en elzen geknot aan de Leemstraat in Toldijk en aan de IJsbaan te Steenderen. Er waren ruim 40 vrijwilligers aanwezig. Een verslag van deze dag.

Het weerbericht beloofde niets veel goeds. Dus niet al te veel mensen werden verwacht. Maar de opkomst was groot! Onze trouwe leden stonden te trappelen voor de eerste werkdag van dit seizoen. En vanwege de landelijke natuurwerkdag mochten we extra belangstellenden begroeten, zoals de scouting uit Hummelo en Anne die haar maatschappelijke stage bij HSL liep. Vele handen maakt licht werk.

Na een korte inleiding en ARBO-uitleg door onze voorzitter gingen we van start.

De ongeveer 50 elzenbomen aan de Leemstraat, waaraan vorig jaar groot onderhoud is gedaan, waren opnieuw aan de beurt. Laat je de natuur haar gang gaan, dan groeit het geheel uit tot struik met uitschieters op de grond en langs de stam. Door alle hout behalve de kroon weg te snoeien groeit de boom gecontroleerd uit. Naast een uitbalanceerde boom zorgt dat natuurlijk ook voor een mooi (verzorgd) aanzicht! Nog voor de koffie zag de Leemstraat er weer pico bello uit.

Tegelijkertijd werd er door een tweede crew gewerkt in de singel haaks op de Leemweg, waar alle wilgen uit de singel werden geknot. Waar mogelijk met de handzaag maar gelukkig was er ook hulp van de moterzaagleu bij het knotten van de hogere, zwaardere bomen. Een fikse regenbui beproefde de moraal maar juist voor de soep kregen we de klus toch geklaard. Een mooi resultaat.

Maar dat was nog niet alles! Ook op de Steenderense ijsbaan was er een team die de wilgen aan de Noordzijde knotte om ruimte te creëren voor het windscherm. Er bleven nog wat knotbomen over voor een volgende werkdag, maar niettemin grote klasse. Al met al meer gedaan dan tevoren gedacht.

Welverdiend werd de dag afgesloten met soep voor de vrijwilligers en een certificaat voor onze stagiaire Anne. Het HSL-bestuur bedankt alle vrijwilligers, leden en belangstellenden voor hun inzet op deze bijzondere (natuur)werkdag en nodigt iedereen uit om nog eens deel nemen aan een activiteit van Het Steenders Landschap. Hopelijk tot ziens op onze volgende werkdag op 08 december zodat we opnieuw op een grote opkomst kunnen rekenen!

Foto's van de werkdag

   

Klik op een afbeelding voor de volledige foto