Werkdag 14 december 2013
Singels afzetten rond notenboomgaard

 

De tweede werkdag van het seizoen 2013-2014 zijn de vrijwilligers van Het Steenders Landschap aan het werk geweest met de singels rond de notenboomgaard aan de Bronkhorsterweg. De singels zijn afgezet en het snoeimateriaal is verbrand.

Om kwart voor 9 waren 28 vrijwilligers aanwezig. De dag begon bijzonder omdat er vooraf een bijzondere Algemene Ledenvergadering werd gehouden in verband met de voorgenomen aanpassing van de statuten van de vereniging. Het verslag van deze vergadering is te vinden op de verenigingspagina.

Na het afronden van de vergadering werd door onze voorzitter uitgelegd wat de bedoeling was. De singels rond twee van de drie zijden van de boomgaard moesten volledig afgezet worden. Dit is het gangbare onderhoud voor zogenaamde hakhoutsingels. Dergelijk singels werden in het verleden gebruikt om hakhout te produceren voor gebruik in de boerderij en huizen. De singels werden perdiodiek volledig afgezet en liepen dan in een jaar of 5 weer helemaal uit tot een volle singel. Door een goede mix van planten in de singels zijn deze zeer divers en aantrekkelijk voor natuur en landschap. Alleen een aantal zogenaamde overstaanders mochten blijven staan. Overstaanders zijn forse bomen die dan niet worden gezaagd en wat meer 'body' aan de singel geven. Het gesnoeide materiaal moest op een hoop gebracht worden en werd in de brand gestoken.

Na de uitleg en het gebruikelijke Arbo praatje werd gestart met de werkzaamheden. Er werd flink doorgezaagd en rond twaalf uur waren beide singels afgezet en was al het materiaal op de brandhoop gebracht. Onder het genot van een heerlijke kop soep werd nog even nagepraat en werd de leuke werkdag afgesloten.

De volgende werkdag is op 18 januari 2014. Dit is een bijzonder dag want dan bestaat Het Steenders Landschap 10 jaar! Dit wordt groots gevierd inclusief tent, buffet en optredend artiest! Meer informatie kunt u vinden in de agenda.

Foto's van de werkdag

 

Klik op een afbeelding voor de volledige foto