Werkdag 15 januari 2015
Heg vlechten boomgaard Molenkolkweg

 

Op de werkdag van 10 januari 2015, de derde van het seizoen alweer, werd de meidoornheg langs de boomgaard van Massink aan de Molenkolkweg gevlochten en werden ook enkele kleinere klussen verricht. Met in het vooruitzicht een instructie en een leuke nieuwe activiteit, 9 uur 26 vrijwilligers aanwezig op de locatie om aan het werk te gaan!

Om 8.45 uur dronken we koffie bij de familie Jolink (bedankt voor jullie gastvrijheid!) en kregen we uitleg over achtereenvolgens de klussen, het heggenvlechten en ARBO. Wilfried Berendsen van ’t Onderholt uit Vorden is naar Engeland geweest om meer hierover te weten te komen. Hij heeft de vrijwilligers van het Steenders Landschap de kneepjes bij gebracht. Ondanks het stormachtig weer kwamen er maar liefst 26 vrijwilligers helpen! Gelukkig bleef de regen lang uit, al blies de wind af en toe de HSL-petten van de hoofden.

Zoals in de intro al is geschreven, werd de meidoornheg langs de boomgaard van Massink aan de Molenkolkweg gevlochten. Een vlechtheg is de traditionele afscheidingen tussen de landerijen uit de tijd dat er nog geen prikkeldraad was. Heggen werden aangeplant om de perceelsgrenzen te markeren. Ook functioneerde de heg als veekering. Maar als een ‘gewone’ heg te oud wordt, komen er gaten in en blijft het vee niet in de wei. Door de stam van de meidoornstruiken (van 3 tot 4 meter hoog) circa 10 cm boven de grond nagenoeg door te hakken en deze tak schuin weg te leggen, ontstaat een vechtwerk. Omdat de stammetjes voor de helft doorgehakt zijn, lopen de struiken weer uit en ontstaat een dicht (levend) vlechtwerk dat ondoordringbaar is voor vee. De oorspronkelijke functie van veekering hebben onze heggen al lang niet meer, maar het traditioneel gebruik bekend houden was ons doel.

In de Onderstaat in Bronkhorst werd de singel van van Veldhuizen bijgesnoeid zodat het landverkeer er weer probleemloos langs kan rijden.

In de uiterwaarden van Rha werd een rij majestueuze knotbomen gesnoeid. Ivm de harde wind werd er uitsluitend de gewerkt vanaf de grond. Desondanks is er veel hout van de knot gehaald zodat de bomen evenwichtiger door kunnen groeiend tot de volgende ‘onderhoudsbeurt’.

Om circa 12.30 uur werd de werkochtend afgesloten met een heerlijke kop erwtensoep (bedankt Dini!) en, omdat het de eerste werkdag in 2015 was, met een Nieuwjaarsborrel. Het weer verslechterde met de minuut, maar we kunnen trots terugkijken op de vele meters heg die zijn gevlochten. Aan het begin was het heggenvlechten nog voor de meesten onbekend, maar aan het einde van de ochtend werd er gevlochten alsof we de kunst al jaren beheersen. Het laatste stuk heg voltooien we op een andere werkdag (bij hopelijk beter weer). Kortom, 2015 is goed begonnen!

Foto's van de werkdag

  

Klik op een afbeelding voor de volledige foto