Werkdag 12 maart 2016
Bosplantsoen aanplanten en snoeien en opruimen hoogstamboomgaarden

 

Op zaterdag 12 maart organiseerde Het Steenders Landschap alweer haar laatste winter-werkochtend van het seizoen. Deze werkochtend was niet alleen een gezellige, het was ook een bijzondere! Burgemeester mevr. Besselink kwam ons namelijk bezoeken om kennis te maken met onze landschapsvereniging, ons werk en natuurlijk onze enthousiaste vrijwilligers. Wij hebben haar op de werkochtend toegelicht, maar vooral laten zien hoe een doorsnee werkochtend verloopt en wat wij als vereniging in ons 12-jarig bestaan hebben gerealiseerd. Het enthousiasme van onze vrijwilligers is haar zeker niet ontgaan! Waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn.

Maar er werd natuurlijk ook gewoon gewerkt. Er was een gevarieerde programma samengesteld waardoor er, zoals gebruikelijk, voor iedereen wel wat te doen is.

Er is dit jaar al een flinke hoeveelheid snoeiwerk verricht, met name door de werkgroep HoogStamLeu. Op de werkochtend hebben we het restant voltooid. Omdat de hoogstamfruitbomen steeds ouder worden, is het snoeihout dat eraf komt steeds dikker. Een aantal jaren geleden konden we dat in de boomgaard laten liggen en na een half jaar vond je daar niets meer van terug. Nu gaat dat niet meer. Daarom hebben we het snoeihout ter plekke machinaal versnipperd zodat de boomgaarden er weer opgeruimd uitzien.

Langs een boomgaard staat traditioneel een meidoornheg of legheg. De heggen rond de boomgaarden van Linzell zijn zaterdag geschoren. Het materiaal dat vrijkwam, is versnipperd.

Tot slot zijn er werkzaamheden verricht in Plantenbos. Waar op de vorige werkochtend werd gekapt, hebben we hetzelfde perceel ingeplant met struiken zoals meidoorn en hazelaar. Idee is dat de (vele) bomen elkaar niet meer verdringen maar dat het toch een dicht en gevarieerd bos blijft dankzij de aangelegde ondergroei. Zo komt de Lindelaan bij de entree veel beter tot zijn recht en oogt het bos al veel gevarieerder.

De werkochtend werd rond 12.30 uur gezellig afgesloten met een kop dampende erwtensoep en een broodje worst. Omdat het de laatste werkochtend van het winterseizoen was, werd er bovendien een lekkere borrel geschonken. Wij bedanken alle vrijwilligers en de burgemeester voor hun aandeel en de familie Jolink in het bijzonder voor hun gastvrijheid. Wij kijken terug op een geslaagd seizoen.

Was u er niet bij? Dan willen wij u graag uitnodiging bij om een volgende keer ons te helpen. Onze eerstvolgende werkdag staat gepland voor woensdag 22-06-2016. Let op: dankzij de lange dagen in de zomer werken we niet ’s ochtends maar vanaf 19.30u. Iedereen is welkom, het is vrijblijvend, niet prestatiegericht en u hoeft geen lid te zijn van de vereniging. Kom gezellig van de sfeer proeven en lekker actief bezig zijn in het mooie landschap rond Steenderen! Houd onze website (www.hetsteenderslandschap.nl), Facebook of de Contact in de gaten voor een gedetailleerde uitnodiging.

Foto's van de werkdag

 

Klik op een afbeelding voor de volledige foto