Werkmiddag 26 november 2004
Basisscholen onderhouden Boomgaard Mennink

Op vrijdagmiddag 26 november 2004 heeft Het Steenders Landschap in samenwerking met Landschapsbeheer Gelderland in het kader van 'Met je school de boom in' een werkmiddag georganiseerd. Deze middag was speciaal bedoeld voor de Steenderense jeugd van de basisscholen. De bedoeling van deze actie was om de jeugd kennis te laten maken met het werken in natuur en landschap.

Voor het uitvoeren van de werkzaamheden is gekozen voor de boomgaard van Mennink. Deze boomgaard bevat nog enkele monumentale hoogstam fruitbomen. Deze bomen waren aan een onderhoudsbeurt toe en tevens dienden er enkele nieuwe fruitbomen aangeplant te worden. Indien u meer wilt lezen over de boomgaard van Mennink, klik dan hier.

Rond 13.00 uur waren 48 kinderen aanwezig, met hun leerkrachten en 10 ouders voor de begeleiding. De dag werd verder ondersteund door een aantal enthousiaste vrijwilligers van Het Steenders Landschap en medewerkers van Landschapsbeheer Gelderland.

Na wat uitleg van de medewerkers van Landschapsbeheer Gelderland over de boomgaard, fruitbomen en het planten daarvan, werd gestart met de werkzaamheden. Deze werden in groepjes uitgevoerd en elk groepje kreeg de mogelijkheid om met de verschillende activiteiten kennis te maken. Zo werden er fruitbomen gesnoeid, opslag van dennen gezaagd, afvalhout versleept enzovoort. Bij de verschillende activiteiten werd deskundige ondersteuning gegeven door de medewerkers van Landschapsbeheer Gelderland en de vrijwilligers van HSL. Tevens werden 10 nieuwe fruitbomen aangeplant. Voor het zaagwerk werd vandaag veel werk verzet door René Gosselink, er was daardoor voldoende hout te verslepen en niemand hoefde zich te vervelen.

Het afvalhout kon direct worden verbrand op een brandstapel. Hiervoor is een brandvergunning aangevraagd en verkregen. Deze aanvraag verliep erg moeizaam, maar door de inzet van dhr. Wilger Geurts is het op het laatste moment toch nog gelukt om dit rond te krijgen. De aanwezigen hebben daardoor genoten van een mooi kampvuur!

Tijdens deze middag zijn de kinderen getrakteerd op een appel, aangeboden door de firma Horstink.

De middag werd rond half vier afgesloten, een ieder was enthousiast over deze geslaagde werkdag!

De resterende werkzaamheden zullen op de volgende werkdag van Het Steenders Landschap worden uitgevoerd. Deze vindt plaats op zaterdagmorgen 11 december en een ieder is hierbij uitgenodigd om op deze dag aanwezig te zijn.

Foto's werkmiddag 26 november 2004

    

Serie 2 (Liesbeth Oukes Toldijk)

   
 

Klik op een afbeelding voor de volledige foto