Boomgaard Linzell Molenkolkweg

Het project "Boomgaard Lizell" betreft het terug inplanten van een hoogstam fruitboomgaard op een perceel grond tegenover Molenkolkweg nr. 41.

Het perceel grond is van oudsher in gebruik geweest als hoogstamboomgaard. Deze is echter in verval geraakt. In de loop van de jaren zijn de nog aanwezige fruitbomen verdwenen, alleen in het midden van het terrein is nog een perenboom aanwezig. Op het perceel is de laatste jaren mais verbouwd.

Een hoogstamboomgaard is voor het dorp Steenderen beeldbepalend en daardoor dus landschappelijk zeer waardevol. Het HSL heeft daarom geprobeerd om in overleg met de eigenaren van het perceel te komen tot het herinrichten tot hoogstamboomgaard. De enthousiaste reactie van de familie Linzell uit Castricum op ons voorstel heeft ons blij verrast. HSL heeft van hen de belangenloze medewerking gekregen voor het herinrichten van het perceel. Naast de eigendom van de voormalige boomgaard is de familie Linzell eigenaar van de boerderij tegenover het terrein en gebruikt deze als weekend- en vakantiewoning.

Het perceel wordt omgeven door de beek die vanaf de Aviko naar de Molenkolk stroomt, de Molenkolkweg en het terrein van de sporthal. Ten noorden sluit het aan op een weiland.

De plannen voor de herinrichting zijn in het winterseizoen 2004-2005 uitgevoerd. Hierbij zijn werkzaamheden uitgevoerd door de leerlingen van groepen 8 van de Steenderense basisscholen in het kader van "Je school kan de boom in" en door de enthousiaste vrijwilligersgroep van Het Steenders Landschap. Meer over deze werkmiddag en werkdag kunt u lezen door hier te klikken. In totaal zijn 70 appel- en perenbomen geplant, welke door de noordelijke pomologische vereniging speciaal voor deze nieuwe boomgaard zijn uitgezocht. Dit zijn een 20 tal verschillende perenbomen en 50 verschillende zeldzame oude appelrassen. Om de boomgaard is vervolgens een meidoornhaag van 1400 stuks aangeplant, welke afgerond is met een mooi toegangshek.

Op de werkdag van 15 december is een uilenkast geplaatst in de oude perenboom. Indien u meer wilt lezen over de werkdag >>>


Klik hier om een overzicht van het plantschema en de soortenlijst te zien

Door een enthousiaste en vrijblijvende inzet van eigenaar, omwonenden, gemeente, schooljeugd en alle vrijwilligers van Het Steenders Landschap, is de prachtige omgeving van Steenderen weer een fraaie hoogstam fruitboomgaard rijker!

Samenvatting; door de vrijwilligers van Het Steenders Landschap zijn op de volgende werkdagen activiteiten verricht in de boomgaard:

 

Werkdag 12 maart 2005

 

Werkdag 11 maart 2006

 

Werkdag 13 januari 2007

 

Werkdag 15 december 2007

 

Werkdag 19 januari 2008

 

Werkdag 14 februari 2009

Winterbeelden 22 december 2007

Prachtige winterbeelden van 22 december 2007

   

Situatie boomgaard Linzell Maart 2005

Situatie boomgaard Linzell Oktober 2004

Na ploegen, egaliseren en inzaaien van het perceel

Situatie boomgaard Linzell Augustus 2004

 

Klik op een afbeelding voor de volledige foto